BAHAN-BAHAN:
- 7 keping (kalau beli jenis yang letak atas roti)/ 200 gram (kalau beli yang jenis block) cheddar cheese
- 200ml susu segar/ susu cair
- 4 biji telur dan asingkan yang putih dan kuning
- 75 gram tepung naik sendiri
- 75 gram unsalted butter
- 100 gram gula halus
- 1/2 tsp cream of tartar (kalau takde takpe, boleh digantikan dengan cuka)
- 1 tbsp essence vanilla
CARA MENYEDIAKAN:
- Panaskan oven pada suhu 120 darjah celcius.
- Koyakkan atau potong kepingan cheese tu kecil-kecil. Dan kemudian campurkan dengan susu. Masak dengan api yang perlahan dan kacau selalu.
- Bila dah hancur, masukkan butter. Bila adunan dah cair, tutup api dan biar seketika.
- Pukul putih telur bersama gula dan cream of tartar atau cuka sehingga kembang dan menjadi meringue (bertanduk dan bila terbalikkan bekas, dia tak jatuh)
- Kemudian pukul kuning telur sehingga kembang dan tapiskan sebelum dimasukkan ke dalam adunan cheese tadi.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau perlahan-lahan sehingga sebati dengan adunan.
- Essence vanilla tidak harus dilupakan. Masukkan satu sudu makan essecnce vanilla.
- Seterusnya, masukkan adunan meringue tadi. Kaup balikkan adunan supaya tiada ruang udara yang tertingga. Buat begitu sampai adunan sebati.
- Sapu sedikit butter pada sekeliling loyang. Kalau tak letak baking sheet pun takpe sebab kek tu senang je nak keluarkan nanti.
- Letak loyang dalam bekas yang berisi air panas.
- Naikkan suhu oven pada 160 darjah celcius. Bakar sehingga permukaan kek kelihatan kuning-kuning nak masuk warna coklat. Resepi asal cakap bakar 40minit sehingga satu jam, tapi mungkin disebabkan saya buat dalam bekas yang kecil, masa membakar tu jadi 20minit je.
CREAM CHEESE:
BAHAN-BAHAN:
- 250 gram cream cheese
- 120 gram susu pekat manis
- 50ml susu segar/ susu cair/ UHT Whipping Cream
CARA PENYEDIAAN:
- Campurkan kesemua bahan di atas. Adunan ini memang sepatutnya cair. Kalau nak cair lagi bolehlah ditambahkan lagi susu segar/ susu cair/ UHT Whipping Cream.
SELAMAT MENCUBA!
No comments:
Post a Comment