BAHAN A
- 4 biji telur putih
- 3/4 cawan gula kastor
- 1tbsp tepung jagung
- 1/2 tsp cuka/ tartar cream
- 1/2 atau 1 sudu besar vanilla essence
BAHAN B
- 1 cawan non-dairy whipping cream
- Buah-buahan (lebih baik yang masam sedikit rasanya)
CARA-CARA:
- Panaskan oven antara 130-140 darjah celcius. Guna api bawah sahaja.
- Putar putih telur sampai gebu dan soft peak. Means bila terbalikkan, dia tak jatuh atas kepala. Guna kelajuan yang paling tinggi.
- Sambil putih telur diputarkan, mula masukkan gula sedikit demi sedikit. Jangan berhenti dari memutar.
- Bila betul-betul dah kental, masukkan tepung jagung + cuka + vanilla essence. Mula dari part ni, boleh je nak gaul guna spatula.
- Kecilkan sedikit api dalam oven sebanyak 110 darjah celcius. Tetapkan masa lebih kurang dalam 1jam 15 minit hingga 1 jam 30 minit.
- Letak meringue atas baking paper. Kalau nak nampak cantik nanti, biar yang tepi tinggi sedikit dari bahagian yang dekat tengah.
- Meringue mula masak bila kulit luar jadi warna keperang-perangan. Dan bila sentuh, dia akan melantun(?) balik macam marshmallow.
- Sambil menunggu, mula keluarkan bahan B tadi. Pukul whipping cream sampai dia naik gebu.
- Bila meringue dah masak, jangan bawa keluar dulu. Biarkan dia rehat dalam oven selama 10minit sambil pintu oven terbuka.
No comments:
Post a Comment