Saturday, 24 May 2014

[Resepi] PAVLOVA

BAHAN-BAHAN:

BAHAN A

  • 4 biji telur putih
  • 3/4 cawan gula kastor
  • 1tbsp tepung jagung
  • 1/2 tsp cuka/ tartar cream
  • 1/2 atau 1 sudu besar vanilla essence

BAHAN B
  • 1 cawan non-dairy whipping cream
  • Buah-buahan (lebih baik yang masam sedikit rasanya)


CARA-CARA:
  1. Panaskan oven antara 130-140 darjah celcius. Guna api bawah sahaja.
  2. Putar putih telur sampai gebu dan soft peak. Means bila terbalikkan, dia tak jatuh atas kepala. Guna kelajuan yang paling tinggi.
  3. Sambil putih telur diputarkan, mula masukkan gula sedikit demi sedikit. Jangan berhenti dari memutar.
  4. Bila betul-betul dah kental, masukkan tepung jagung + cuka + vanilla essence. Mula dari part ni, boleh je nak gaul guna spatula.
  5. Kecilkan sedikit api dalam oven sebanyak 110 darjah celcius. Tetapkan masa lebih kurang dalam 1jam 15 minit hingga 1 jam 30 minit.
  6. Letak meringue atas baking paper. Kalau nak nampak cantik nanti, biar yang tepi tinggi sedikit dari bahagian yang dekat tengah.
  7. Meringue mula masak bila kulit luar jadi warna keperang-perangan. Dan bila sentuh, dia akan melantun(?) balik macam marshmallow.
  8. Sambil menunggu, mula keluarkan bahan B tadi. Pukul whipping cream sampai dia naik gebu.
  9. Bila meringue dah masak, jangan bawa keluar dulu. Biarkan dia rehat dalam oven selama 10minit sambil pintu oven terbuka.

No comments:

Post a Comment